Wat heeft 2017 mij geleerd?

Nog enkele uurtjes en 2018 breekt aan. Tijd om terug te blikken op 2017 en kijken wat het mij geleerd heeft. Ik heb vijf levenslessen gekozen die ik met me mee ga nemen naar 2018.

Do what you love and love what you do

Een van de belangrijkste levenslessen toch wel. Het leven is al zo kort, waarom doen we dingen die we niet leuk vinden? Natuurlijk hebben we verplichtingen, maar welke verplichten zijn eigenlijk relatief en zelfopgelegd? In 2017 nam ik een levenspad waarvan ik dacht dat het me gelukkig zou maken. Ik loop het pad nog af tot aan het volgend kruispunt en overweeg dan nog eens deze uitspraak. Doe enkel wat je leuk vindt en haal er bovendien nog plezier uit.

Leef voor jezelf

Het is de reden waarom ik een tijdje offline was. Ik had even het gevoel dat ik niets interessants te vertellen had. Wie interesseert zich nu in mij? Als ik de afgelopen maand iets had geschreven, dan had ik het niet voor mezelf gedaan en daarom besloot ik even niets meer te posten. Ik leef tenslotte voor mezelf en ik moet de dingen doen waar ik me goed bijvoel. Even voelde ik dat niet meer met bloggen. Dat probeer ik te veranderen met deze post. Ik zal nu proberen regelmatiger te posten.

Je hebt meer talent dan je denkt

Zelfzekere mensen kunnen je klein laten voelen, ook al is dat zeker niet hun bedoeling. Laat je dan ook niet klein krijgen. Je hebt meer talent dan je eigenlijk echt denkt. Je kan misschien snel onder de indruk zijn van iemands zangtalent, maar zijn er mensen die tegen je breikunsten opkunnen?

Je kan niet voor iedereen goed doen

Deze uitspraak heb ik aan mijn vriend te danken, die het regelmatig tegen me zei het afgelopen jaar. Ik kan soms uren klagen over hoe mensen me op mijn systeem werken en dat ik er alles doe om vriendelijk te blijven. Sommige mensen zullen nooit tevreden zijn met wat je doet of wie je bent. Dat is erg jammer, maar laat het los. Het heeft mij al een pak gelukkiger gemaakt.

Everything will be better in the morning

Een quote van Downton Abbey, die zoveel betekent als ‘na regen komt zonneschijn’. Donkere dagen gaan heus over. En denk zeker niet tijdens de zonneschijn al aan de regenwolk die mogelijks op komst is. Geniet van de zon. De quote uit de tv-serie laat me inzien dat een nachtje slapen al wonderen kan doen. Een hele avond huilen heeft ook maar weinig nut. En de quote is al vaak uitgekomen, in de ochtend ziet inderdaad alles er wat beter uit.

Ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar! Een jaar waarin hopelijk al jullie dromen uitkomen!

Groetjes, Victoria

P.S. Wat heeft 2017 jou geleerd?


29 reacties op ‘Wat heeft 2017 mij geleerd?

 1. Wijze lessen!
  2017 leerde mij niks speciaal. Telkens ik iets leer, dan ben ik daar blij mee, maar ik weet niet meer wat dat precies was dit jaar… veel in ieder geval… elke dag leer ik bij. Lieve groet en tot volgend jaar!

  Geliked door 2 people

 2. Mooi blog!!
  2017 heeft mij geleerd, dat sommige mensen, hoe dicht bij ook, niet altijd zijn wie je denkt dat ze zijn.
  Een mooie les, waar ik in 2018 zeker iets mee kan doen.
  Ik wens je al het goeds toe dat op je pad mag komen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat 2017 mij heeft geleerd … daar moet ik echt nog even over nadenken. Ik heb het gevoel dat ik iedere dag weer iets leer, maar dat ik heel wat van die lessen in het verleden ook al voorgeschoteld kreeg. Zoals bijvoorbeeld de lessen die jij hebt opgesomd. Ik pik er dan ‘leef voor jezelf’ uit. Om het concreet te maken: Schrijf voor jezelf. En dat heb ik ook gedaan.
  Ik wil echter graag het hele lijstje als geheugensteuntje meenemen naar 2018.
  Ik wens jou een sprankelend nieuw jaar toe!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, ik hoop toch dat mensen het lezen 😁 Het is wel niet iets dat me echt bezighoudt. Het aantal volgers is een getal, beetje zoals leeftijd of gewicht, je bepaalt zelf de waarde van dat getal. ☺️

   Like

 4. Dit is op vivapo's Blog herblogden reageerde:
  Wat 2017 mij heeft geleerd … daar moet ik echt nog even over nadenken. Ik heb het gevoel dat ik iedere dag weer iets leer, maar dat ik heel wat van die lessen in het verleden ook al voorgeschoteld kreeg. Zoals bijvoorbeeld de lessen die Victoria heeft opgesomd. Ik pik er dan ‘leef voor jezelf’ uit. Om het concreet te maken: Schrijf voor jezelf. En dat heb ik ook gedaan.
  Omdat ik graag het hele lijstje als geheugensteuntje meenemen naar 2018 heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid die WordPress biedt om dit logje van Victoria te herbloggen.
  Ik wens jou een sprankelend nieuw jaar toe!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s