Wat doet Duitsland beter dan België?

Ik heb zes maanden in Magdeburg gewoond met een Erasmusprogramma. Het was een prachtige tijd waarin ik veel geleerd heb. Daarom wou ik Duitsland eren met dit blogbericht. Wat doen zij in mijn ogen beter dan de Belgen?

Statiegeld

In Duitsland staat op elke plastiek fles statiegeld. Het is dé manier om mensen te laten recycleren. Na zes maanden flessen sparen, kreeg ik 4! Dat is toch een mooi bedrag? Ook gaan daklozen langs vuilbakken om zulke flessen op te pikken en er geld voor te krijgen. Op die manier kunnen zij soms ook de dag doorkomen wanneer bedelen niets heeft opgeleverd.

Kosten voor het verderstuderen

In Duitsland bestaat er geen inschrijvingsgeld aan de universiteiten en hogescholen. Dat klopt, u leest het goed! Het enige wat je er betaald is een voordelig abonnement voor het openbaar vervoer. Dat betaal je wel per semester, dus 2 keer per jaar. In België kost inschrijvingsgeld aan de KU Leuven €900 en daarbovenop heb je nog een abonnement nodig…

Zich verontschuldigen

Wanneer een trein vertraging heeft of wanneer er werken aan de autosnelweg zijn, krijg je meestal overbeleefde berichten te horen of te lezen. Wir bitten um Verzeihung. ‘Wij vragen om uw vergiffenis’ is toch al wel iets anders ‘dank voor uw begrip’.

Autosnelweg verplichten voor leerlingen van de rijschool

In Duitsland kunnen je ouders je niet leren autorijden. Je bent verplicht om rijschool te volgen. Daarbovenop moet je ook nog verplicht over de autosnelweg gereden hebben. De rijschool moet daar zelfs een document voor leveren dat je bij je rijexamen moet afgeven.

Discussiëren

Belgen staan erom gekend om verlegen te zijn en nogal stil te zijn. Toen ik in Duitsland kwam viel me dat des te harder op. Daar is het namelijk erg normaal om gewoon in discussie te gaan met de docent tijdens de les. Alles lijkt er discussieerbaar. Het was een nachtmerrie. Als je in België tijdens de les te veel vragen stelt, vragen de meeste medestudenten zich af of je wel mentaal in orde bent.

Sociale zekerheid

Op Erasmus moest in naar de dokter. Na het doktersbezoek wou ik mijn portemonnee bovenhalen en de verpleegster (ja de dokter had een verpleegster in zijn praktijk) keek me wat raar aan. “Je mag me altijd een fooi achterlaten, natuurlijk,” lachte hij. Kennelijk moet je in Duitsland dus niets betalen aan de dokter. Weg met die groene briefjes om je geld terug te vragen aan de ziekenkas!

Zich schamen

Duitsers zijn niet snel trots op zichzelf. Het verleden omtrent het nationaalsocialisme leeft nog steeds. Het is al erg geminderd. De laatste generatie vindt zich niet meer schuldig aan de gruwelfeiten van de Tweede Wereldoorlog. Toch ligt het thema nog steeds wat gevoelig. En in België? Onze eigen koning Leopold II is verantwoordelijk voor omtrent 10-15 miljoen doden in Kongo. En wij hebben nog steeds koloniale monumenten waar op te lezen staat dat die arme negertjes maar van geluk konden spreken dat onze koning daar eens een bezoekje kwam brengen. Die arme zwartjes hadden echt het christendom en onze leiding nodig. Ronduit schandalig en schaamteloos. In Oostende langs de Dijk staat het monument nog steeds.

Leopold II.jpg
@bron

Zo dat was mijn lijstje. Ik zal ook een lijstje posten van wat België beter doen dan Duitsland. Beetje patriottisme kan geen kwaad.

Groetjes,

Victoria

Advertenties

13 thoughts on “Wat doet Duitsland beter dan België?

 1. ha die Victoria
  veel is elders anders/beter geregeld , maar dat is dan andersom ook wel weer het geval hoor 🙂
  ik krijg ook statiegeld terug voor mijn plastic flessen , en ook hier zie je mensen die oprapen
  wat betreft de zaken betreffende school en dokter , zou ik niet weten
  fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

 2. Hey! Heb zelf mijn erasmus studie in Berlijn gedaan en vind Duitsland echt een topland!!! Nog een pluspunt: Als je je in Berlijn inschrijft krijg je 100 euro van de gemeente “welkomstgeld”, en je betaalt er relatief heel weinig huur. Nadeel: In Duitsland bestaat bijv. geen minimumloon en in Berlijn waren er echt bizar veel gestoorde daklozen waar niks mee wordt gedaan.
  Allergrootste voordeel van Berlijn is het uitgaansleven haha 🙂
  Maar leuke blog verder!! xx Angela

  Liked by 1 persoon

   1. Jaa echt topregeling!!
    Alleen persoonlijk vind ik Belgen wel wat vriendelijker dan Duitsers.. Die zijn een stuk geslotener.
    Btw mijn blog is angelareal.wordpress.com (je hebt n oudere blog gevolgd op 1 of andere manier)

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s