Waartoe dient hoop?

Sorry voor de meest pessimistische blog die tot nu toe op m’n blog is verschenen. Het zit me allemaal wat diep op unief. Ik heb er veel geleerd, niet alleen over de richting en mezelf, maar ook gewoon over het leven. Na dit helse jaar vraag ik me af, waartoe dient hoop? Waarom hebben we dat nu eigenlijk nodig? Klinkt deprimerend, laat het me uitleggen.

Het is eigenlijk simpel. Telkens wanneer ik hoop, word ik daarvoor gestraft. Van hopen kan je dan ook enkel teleurgesteld worden. Daarom probeer is standaard een beetje negatief te zijn, want dan word ik alleszins niet teleurgesteld. 

Toch is hoop ook onvermijdelijk. Ik kan het gewoon niet tegenhouden soms. En wanneer je dan (zoals ik gisteren) een zware klap in je gezicht krijgt, stel je je het nut van ‘hoop’ in vraag. Het heeft gewoon geen zin om te hopen wanneer de kans er is dat je het toch niet haalt.

Gisteren was zoals ik al zei een van die dagen waar ik en zware klap in m’n gezicht kreeg. En hij kwam gewoon des te harder aan omdat ik hem niet zag aankomen. De verrassing trof me dubbel zo hard.

Ik roep niet op tot zelfhaat of lage zelfvertrouwens, echt niet. Iedereen kan een portie zelfvertrouwen gebruiken! Eigenlijk wil ik niemand tot iets oproepen. Ik wil het nut van ‘hoop’ in vraag stellen samen met hun nut van dit blogbericht. Misschien moet ik wat frustraties kwijt? Wat emotie? Met een schepje medelijden? Ik weet het niet. Vandaag wilde ik jullie gewoon meedelen dat ik hoop verlies. Misschien bewust, misschien onbewust, maar het glipt uit m’n handen. 

Ik hoop gewoon dat pessimisme me tenminste beter troost dan optimisme. Dat is het enige waar ik nog op hoop.

P.s. 1 het is niet mijn bedoeling om medelijden op te wekken of medeleven de reacties uit te lokken. Met deze blog heb ik m’n hart al gelucht. Dat hielp ook al. Bedankt om te lezen! 

P.S. 2 Echt sorry als ik wat minder actief ben op jullie blogs. In voel me er wat schuldig over, want ik lees jullie schrijfsels allemaal graag. Maar het is druk geweest en het zal nog druk worden.

Groetjes

Victoria

Advertenties

18 thoughts on “Waartoe dient hoop?

 1. mogge Victoria
  begin ik met de ps 1 en 2
  van je afschrijven helpt je al , lucht op hé 🙂
  en de tijd die je hebt kan je maar 1 x gebruiken , we zien je wel weer verschijnen

  hoop hebben ja of nee , moeilijk en ik denk voor een ieder van ons anders
  ik ben van nature een ras optimist , en gelukkig ook wat prettig gestoord , en dat maakt het leven een stuk simpeler
  als ik een pessimist zou zijn geweest , was ik er ook al niet meer geweest

  opgewekte groet

  Liked by 1 persoon

 2. Zoals ik het zie, is “hopen” niet iets dat je actief doet of niet doet, het iets dat “is”. Soms (na zo’n zware klap bvb.) is het wat ver te zoeken, maar het overleeft. En ook: unief does that to you. Blijven gaan, het komt allemaal goed. Echt.

  Like

 3. De moed niet opgeven! Ik begrijp je helemaal, maar een tijdje geleden bedacht ik me dat we soms misschien eens zo een klap nodig hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik vind niet dat je dit verdiend hebt of zo. Maar misschien hebben we dat gewoon soms eens nodig om op een andere manier naar de dingen te kijken. Probeer in elk geval een beetje van je vakantie te genieten!

  Like

 4. Ach Victoria, ventileer maar eens goed, daar knap je van op. Hoop is altijd een gat in de toekomst… we weten nooit of het werkelijkheid zal worden. Dat is het leven. Blijven doorgaan. Ook na mislukkingen, rechtop krabbelen en weer doorgaan. Een andere optie is er niet. Ik wens je van harte weer goede moed!

  Like

 5. Oh zo herkenbaar! Soms is het zo moeilijk de stukjes maar weer eens bij elkaar te rapen en door te gaan.. hoop komt voort uit de verwachting die van iets hebt en is het is (voor mezelf vooraan) bijna onmogelijk om gewoon NIETS te verwachten, dus hopen we lekker door. Met als gevolg dat we die hoop ook weer “in the face” terug krijgen gesmeten , big time. En dat is zacht gezegd niet leuk..
  Maar wat wel leuk is, is het moment dat je er weer bovenop komt en je trots op jezelf kan zijn dat je die zoveelste teleurstelling weer te boven bent. Keep going, wees eigenwijs, blijf hopen uit volle borst want de aanhouder wint meissie!
  Sterkte x

  Like

 6. Dit maken we allemaal wel eens mee: het leven is nu eenmaal vallen en weer opstaan. Ik vind dat je er op een constructieve wijze mee omgaat. Misschien helpt mijn lijfspreuk je wel: de moet opgeven kan altijd nog!

  Like

 7. Wat het ook is, soms moeten we gewoon even mogen balen en ertegenaan schoppen, gewoon even heel hard krijsen van frustratie. Maar boven dat alles, noooit je positiviteit verliezen, want dat zit niet alleen in hoop, maar in heel je manier van leven!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s