Inkt hoort nog steeds niet thuis op onze huid

Tatoeage

@bron

Statistieken tonen nog steeds een taboe rond de inkt op onze huid. Mensen met zichtbare tatoeages hebben duidelijk minderkans op werk. Het wordt nog steeds aangeraden om het op onzichtbare plaatsen te zetten. In een wereld waar we alle taboes de wereld uit willen helpen, mag dit er dan ook niet een van zijn?

Geschiedenis van de tattoo

Tattoos zijn al eeuwenoud, nee wat zeg ik? Duizenden jaren oud! Het woord stamt uit het Tahitiaans en komt van ‘Tatu’ wat strepen of merken betekent. Elk volk heeft er ook zo zijn eigen idee van. Voor de Maori van Nieuw-Zeeland is het een statussymbool. Maar andere criminele gangs gebruiken het dan weer als intimidatiemiddel. De oudste tattoo’s stammen waarschijnlijk van 14.000 voor Christus. Bewonderenswaardig dat we die inkt nog steeds als obsceen zien, niet?

In opmars

Ze zijn steeds meer in opmars. Dat valt vooral op in de zomer, als we onze kortere kledingstukken weer uit de kast halen.  Ze komen dus steeds meer in beeld, maar we zijn er nog steeds intolerant voor. Het blijft vooroordelen bij mensen bovenhalen.

Vergeet een job achter de balie maar

Afhankelijk van wat je op je huid zet, zou je kans op werk toch niet mogen verminderen? Wie eenvoudigweg een klein vogeltje op zijn pols heeft of een ‘Believe’ op de plaats van zijn hart, zou toch nog steeds op een kantoor mogen zitten? En ja, toch ook onder de mensen komen? Het is een stukje kunst dat je op je lichaam zet. Voor sommige mensen beteken die stukjes inkt dan ook veel. Waarom moeten we die verstoppen? Waarom mogen ‘zulke’ mensen geen publieke functie hebben? Het is maar wat inkt, wat kan je daar nu tegen hebben?

Maar zoals ik al zei, afhankelijk van wat je erop zet natuurlijk. Je gezicht is nu eenmaal een van die weinige plaatsen die inktloos horen te zijn.

Mijn visie?

Ik wil heel graag een tatoeage, omdat ik het heel kunstig vind. Ik ben niet bang dat ik de tekening na enkele jaren beu zal zijn, eerder dat mensen me anders zullen bekijken. Ik ben bang dat een werkgever de echte Victoria niet zal zien omdat ik wat inkt op mijn lijf heb. Ik ben bang voor neerbuigende blikken. Dat zou anno 2017 toch niet meer mogen?

Wat is jullie visie op tatoeages? Mag iemand met een zichtbare tattoo geen publieke functie uitvoeren, zoals bijvoorbeeld in een ziekenhuis als verpleger?

Groetjes,

intkloze Victoria

Advertenties

73 thoughts on “Inkt hoort nog steeds niet thuis op onze huid

   1. Ik heb het overwogen, maar ik denk dat ik het voor nu nog eventjes niet ga doen! Ik zou namelijk ook niet zo goed weten wat voor tattoo ik zou moeten nemen 😅 en als ik er 1 neem wil ik er wel goed over hebben nagedacht wat ik de rest van mijn leven met mij mee neem!

    Liked by 1 persoon

 1. Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen. Al moet ik toegeven dat ik het wel wat moeilijk heb met overdadig veel tattoos. Maar dat is vooral een kwestie van smaak, dat heeft niets te maken met of iemand een job kan uitoefenen.

  Liked by 1 persoon

   1. Mijn vriend en ik hebben een tijdje gedacht aan een couple tattoo. Niet elkaars naam, maar een klein symbooltje dat ons verbindt. Maar dat is natuurlijk nooit zonder risico, dus daar zijn we toch nog niet uit. In elk geval vind ik de binnenkant van de pols wel mooi, maar dan ben ik wel altijd bang voor toekomstig werk en of ze dat wel accepteren.

    Liked by 1 persoon

   2. Couple tattoos hebben altijd een keerzijde he 🙂 Daar zou ik inderdaad gewoon goed over nadenken 🙂
    Ja, je pols is vrij zichtbaar 🙂 Ik ben ook wel bang voor de werkgever 😔

    Like

 2. Jeder versteht unter Kunst erwas anderes – so ist das eben. Manche fühlen sich sogar angeekelt durch die Bilder.
  Ich hab da gar keine Probleme, aber ich verstehe die Herrschaften, die zum Beispiel an der Hotelanmeldung lieber makelose Haut sehen möchten.
  Die Frage ist auch: mag ich solch Tatoo noch in 10 Jahren leiden?
  Liebe Grüße, sorry .diesmal in deutsch.
  Ellen

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb zelf lang een tatoeage gewild, een kleintje op mijn schouder ofzo. Maar ik ben nu blij dat ik het niet gedaan heb, het zou niet bij me passen. Ik kan het wel erg mooi vinden bij anderen, maar zo helemaal vol getatoeëerd vind ik meestal minder mooi. Al is dat een kwestie van smaak, ik vind dat het voor een job niets zou mogen uitmaken als die persoon voor de rest zeer capabel is en verzorgd voor de dag komt, doet een tatoeage daar voor mij zeker geen afbreuk aan.

  Liked by 2 people

 4. Wat mij betreft mij mag ieder dat voor zichzelf beslissen. Mijn man vindt het mooi en heeft er een paar. Zelf ben ik er niet wild van en voor mijzelf wil ik het absoluut niet. Het is mij te definitief. Van jurk kan je altijd wisselen, maar van huid niet.

  Liked by 2 people

   1. Je moet het goed weten, want over tien of twintig jaar denk je er misschien heel anders over. Dat tekeningetje dat je nu laat plaatsen vind je dan misschien niet meer staan… maar dan staat het er wel. Onuitwisbaar. Daar moet je je nu wel heel goed bewust van zijn. Zie ook jezelf nu reeds als 80-jarige met de ondertussen gerimpelde en schrale tattoo in een zorginstelling zitten of nog erger op een operatietafel liggen met een kinky tekeningetje uit je jeugd op de plaats waar ze je moeten behandelen. En wat die dokters er dan allemaal weten over te vertellen terwijl jij onder narcose bent…
    Ik motiveer je niet echt hé. Maar zo gaat het vaak wel met tattoos…

    Liked by 1 persoon

   2. Daar ben ik ook wat bang voor, dat als ik 80 ben, mijn tattoo er erg lelijk zal uitzien! 🙂

    Nee je motiveert me niet echt, maar je bent realistisch en dat is ook belangrijk 🙂 ik apprecieer dat

    Liked by 1 persoon

 5. Zelf heb ik tattoo’s op een nogal zichtbare plek, namelijk mijn hand. De tattoo’s die ik heb zijn een bevestiging van wie ik ben – geen verandering. Nu ben ik pas sinds kort (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt, dus even zien hoe dat loopt 😉 Ik vind dus dat het niet in de weg zou mogen staan..

  Liked by 1 persoon

   1. Op de wijsvinger een hart, de middelvinger is versierd met een heartagram en die ernaast (de ringvinger) nog met een gebroken hart (die -moet ik toegeven- meer weg heeft van een geplette koffieboon :’) ).. Samen zouden ze alle soorten/fases ‘Liefde’ moeten symboliseren – al twijfel ik er nu over om de koffieboon te roosteren met een laser.. 😉 Als een mogelijke werkgever er problemen mee heeft, kan ik nog altijd 3 flinke ringen om doen – Ik hoop in ieder geval ook dat het goed komt! 🙂 – Oh: en op m’n pols staan twee kattenpootjes, maar daar verwacht ik dan wat minder problemen mee..

    Liked by 1 persoon

 6. Ik heb er een op een onzichtbare plaats laten zetten (mijn rug) en het is wel grappig want als ik in de zomer dan echt iets draag waardoor je het erdoor ziet of zo dan zijn veel mensen écht verbaasd. Ik ben zo’n ‘brave’ en blijkbaar verwachten mensen dat niet van mij… dus ja inderdaad er worden nog veel te veel foute associaties mee gemaakt. Ik zou heel graag nog een tweede willen, ook op een onzichtbare plaats nl. een quote op de zijkant. Ik heb er een blogpost over gedaan omdat ik niet kan kiezen welke maar ben er nog altijd niet uit.

  Liked by 1 persoon

 7. Ik ben geen fan van tattoos, ik wil er zelf zeker geen. Maar anderzijds kunnen subtiele tattoos wel bijzonder mooi zijn. Vriendin van me heeft 2 zinnetjes staan, eentje op de binnenkant van haar pols, eentje op de zijkant van haar lichaam. Die zijn alletwee in een mooi en eenvoudig lettertype en die vind ik wel bijzonder mooi en betekenisvol. Dus doordacht en subtiel moet voor mij zeker kunnen maar van sleeves enzo niet echt fan.

  Liked by 1 persoon

 8. Ik ben er echt niet tegen.
  Heb zelf een kleine subtiele onzichtbare tattoo.
  Ik ben medisch secretaresse en bij ons op het werk lopen er genoeg met zichtbare tattoos.
  Stoor me er echt niet aan.
  Echt niet.
  Moet kunnen dus, maar van top tot teen, nee!

  Liked by 1 persoon

 9. Iedereen moet het zelf weten, mijn ding is het niet. Kan me wel voorstellen dat iemand met zijn hele gezicht bedekt met demonische griezels en ook nog piercings erbij, dat je die niet in het ziekenhuis bloed laat prikken en oude mensen de stuipen op het lijf laat jagen 🙂 maar gelukkig zijn er genoeg andere banen…

  Liked by 1 persoon

   1. Beveiliger, heb dus een representatief beroep en ik denk dat een tattoo op genoeg plaatsen kan waar werk of uiterlijk niet belemmerd worden. Er is wel even een verschil met een bijvoorbeeld een bouwvakker en een beveiliger die aan de balie van het stadhuis staat of zit.

    Liked by 1 persoon

 10. mijn man zit onder de tattoos en heeft een goede baan bij de overheid. Het is dan ook wel zo dat hij met net pak al zijn tattoos kan bedekken. (al hebben we wel allebei een klein rood strikje om onze pink, maar dat valt bijna niemand op!) In het gezicht zou ik het niet snel doen! Maar een subtiele tattoo op een goede plek vind ik prachtig

  Liked by 1 persoon

   1. in de zomer heeft mijn man ook een overhemd aan (met lange mouw) dus dat is prima. En de rest zit op zijn benen (broek) en bovenlijf (shirt) dus het is goed te bedekken. Mijne zit op mijn pink wat echt niemand opvalt.. ik heb het op mijn vorige werk niet gezegd dat ik het ging doen en een half jaar later vroeg mijn baas opeens wat ik op mijn vinger had… “ooooh die is al heel oud!” en op mijn onderrug en daar ziet ook niemand het. Gelukkig! Want is een heel lelijk “ik ben 18 en ik wil een tattoo maar ik heb er verder niet over nagedacht dus doe maar wat- dingetje” 😀

    Liked by 1 persoon

 11. Ik ben juriste. Na jaren wikken en wegen heb ik op mijn 33ste mijn eerste tattoo laten zetten. Intussen heb ik er 4 (oeps). De eerste twee staan op plaatsen die doorgaans volledig bedekt zijn, maar sinds enkele weken heb ik ook tattoos op mijn enkels. En net vandaag zijn ze voor het eerst zichtbaar op het werk, wegens rokjestijd. En je kan het niet geloven hoezeer ik op mijn ongemak ben. Moet daarvoor al bijna 37 jaar zijn. 🙂 Maar goed, ik heb mijn antwoorden al klaar voor moest ik vragen krijgen. Nu blijft het voorlopig bij verbaasde blikken.

  Liked by 1 persoon

   1. Meer blikken dan vragen! Maar heb wel mijn antwoord. Op mijn 32ste heb ik een vrij zware operatie moeten ondergaan waardoor ik lelijke littekens heb op mijn buik. In het begin vond ik dat vreselijk, maar al heel snel vond ik ze er gewoon bij horen. En een gegeven moment dacht ik “als ik zo goed kan omgaan met iets waar ik niet voor gekozen heb, zal ik ook wel kunnen omgaan met iets waar ik een gegeven moment wél voor gekozen heb”.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s