Anne Boleyn, heks of heldin?

Vandaag is het 19 mei, misschien een gewone dag voor u. Niet voor mij. Vandaag stond in 1536 een van de meest fascinerende vrouwen uit de geschiedenis op het schavot. Ze was de eerste koningin die haar hoofd verloor. Haar naam? Anne Boleyn.

AB 1
@bron

Wie was ze?

Ze was de tweede vrouw van de beruchte Hendrik VIII. Om te kunnen trouwen, moest Hendrik eerst scheiden van zijn Spaanse Katharina. Aangezien de paus dit niet toeliet, scheidde hij van de Roomse Kerk en hij startte een nieuwe Kerk waarbij hij aan het hoofd stond. Anne Boleyn verdeelde Engeland. Ze beviel van een dochter, een schande volgens Hendrik, maar die dochter werd later Elizabeth I. Enkele jaren en vele miskramen later, werd Anne Boleyn veroordeeld voor overspel met vijf mannen. Een van die mannen was haar broer.

Mijn interesse voor haar?

AB 2
Natalie Dormer als Anne Boleyn @bron

Het begon met de The Tudors, Natalie Dormer zet werkelijk een prachtige Anne Boleyn neer. Ik was meteen verkocht.

Veel mensen hebben nog nooit van haar gehoord, waarom hou ik dan zo van haar? Omdat men tot op de dag van vandaag nog steeds niet weet wat voor persoon ze precies was. Trouwde ze me Hendrik puur uit ambitie? Of hield ze echt van hem? Was ze een feeks? Of een deugdzame vrouw?

Verder zijn er ook heel wat mensen die discussiëren over de precieze reden waarom ze stierf. Ja, met een zwaard, maar waarom? Wilde Hendrik van haar af omdat hij verliefd was op Jane Seymour, nummer 3 van de 6? Wou de eerste minister Thomas Cromwell van haar af? Had ze teveel miskramen? Geloofde Hendrik de geruchten dat ze een heks was? Of was ze gewoonweg echt schuldig?

Het bezoek van haar graf

In London bezocht ik haar graf in The Tower of Londen. In de Kapel liep er een koude

IMG_6454.JPG
Het eerbetoon voor de geëxecuteerden in The Tower of London

rilling over mijn hele lijf. Ik werd er werkelijk stil van. Ze lag enkele meters verder onder de grond, de vrouw die me zo fascineerde. Het was een raar moment en ik weet niet zo goed hoe ik het precies moet omschrijven.

Wil je meer weten? Deze schrijfster wijdt een hele blog aan haar: https://www.theanneboleynfiles.com/

Welk historisch figuur fascineert jullie?

Groetjes

Victoria

Advertenties

31 thoughts on “Anne Boleyn, heks of heldin?

 1. In The Tudors kwam Anne niet al te onschuldig over.. Verder niet over nagedacht! Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in de ideeën van historische figuren, niet zozeer in de persoon zelf. Al heb ik een mooi boek liggen (Het schitterende gebrek – Arthur Japin) dat me tóch nieuwsgierig heeft weten te maken naar ‘Casanova’. Dus wanneer ik een serie/boek (of blog!) ter beschikking heb, wordt de interesse blijkbaar toch wel opgeroepen 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Ik vind dat ook allemaal heel intrigerend. Thuis ben ik opgegroeid met de Sissi films en toen we in Wenen waren, was er in de Hofburg een tentoonstelling over haar leven. Die tristesse heeft me toen echt wel geraakt. Het mooie plaatje uit de film stond ver van het echte leven. Dat wist ik op voorhand wel al, maar ik wist niet dat ze zo getroubleerd was.

  Liked by 1 persoon

   1. Ze was doodongelukkig, vluchtte weg van het strenge hofceremonieel, depressies, ze had inderdaad een moeilijke relatie met eten,… Ook de manier waarop ze aan haar einde kwam was zo triest vond ik.

    Liked by 2 people

 3. Bij mij is het ook vooral Engelse geschiedenis (Lancasters, Rozenoorlogen, Tudors, Stuarts…). Vooral over de Tudorperiode durf ik best te zeggen dat ik er al veel over weet. Philippa Gregory kan ik dan ook niet altijd goed lezen omdat er zooo veel fouten in staan of er gewoon theorieën worden gevolgd die te gek voor woorden zijn. De Italiaanse Renaissance is ook super interessant, net als Tsaristische Rusland en dan de opkomst van de verlichte vorsten bv in Frankrijk (Bourbondynastie) of Isabella & Ferdinand in Spanje. Over Anne Boleyn: ik heb al heel veel over haar gelezen en gezien en ze is nog nooit zo neergezet als ik haar zie. Ze is meestal of heel slecht of een slachtoffer van haar familie, of van een slechte koning. Mijn Anne is iemand die weet wat ze wil en er in geslaagd is om de aandacht van de koning vast te houden, maar ze heeft uiteindelijk ook heel veel fouten gemaakt, ze werd te zelfzeker en dat heeft haar uiteindelijk genekt (letterlijk zelfs). En volgens mij was ze echt wel onschuldig! Ze heeft vlak voor haar dood een confession afgelegd waarin ze haar onschuld uitsprak. Voor iemand zo diepgelovig als Anne, dan lieg je niet met het risico dat je ziel verdoemd zal worden.

  Liked by 1 persoon

 4. Gregory’s theorie over Anne Boleyn en haar broer was echt pure fictie, jammer genoeg gelooft Gregory wel degelijk aan die theorie… Over de Tsaren heb ik onlangs een heel interessante documentaire gezien! De andere ken ik van naam, maar daar wil ik me ook wel in verdiepen. Ja, mijn beeld van Anne stemt wel in met dat van jou! Ik denk ook niet dat ze schuldig ook vanwege haar biecht. Ik denk tevens ook niet dat Anne een slachtoffer van haar familie was, maar toch wel wat gepusht werd, ondanks dat ze het zelf ook wou. 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Vooral Catherine Howard en Jane Seymour waren slachtoffer van hun familie. Maar ja als je dan weet hoe het afloopt met hun families. Die hebben hun verdiende loon gekregen. Ik heb het vooral moeilijk met Gregory’s neerzetting van Margaret Beaufort. Ze mag gerust pro York zijn maar het gaat soms echt te ver.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s